Groenlof (Inleiding)

by Claude | 27 octobre 2011 14 h 37

Groenlof is een weinig gekende groente. In Belgiƫ wordt ook wel de naam suikerij gebruikt, verbastering van het woord cichorei, plant waaraan groenlof verwant is. Ook wordt soms suikerbrood gezegd, hetzij onder invloed van het Franse pain de sucre ofwel, zoals in de etymologie in het Frans, door haar kegelvorm die deed denken aan de wijze waarop suiker destijds verkocht werd.

Deze plant ontwikkelt zeer brede bladeren, langwerpig met dikke aderen. De bladeren rollen zich op, strak tegen elkaar en vormen een langgerekte lichtgroene krop. De binnenste bladeren worden van nature lichtgeel tot wit. Groenlof lijkt sterk op Chinese kool.

Net als bij haar familieleden (Brussels lof, andijvie, witloof, andijvie, radicchio (roodlof), kapucijnerbaard, koffiecichorei) smaken de groene delen van het groenlof bitter (de smaak ligt ergens tussen witloof en andijvie in). Zij die er niet van houden, verwijderen de buitenste bladeren want het witte hart van de krop smaakt zachter. Ook door groenlof een tijdje in lauw water te leggen, worden de bitterstoffen enigszins onttrokken. Maar andere goede voedingsstoffen ook. Groenlof bevat calcium (20 mg per 100 g), ijzer (1 mg) en levert vitamine B1 en B2. Het is caloriearm: 15 kcal per 100 g).

Vers geoogst groenlof kan enige tijd (meerdere weken) bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. Ook gesneden, in een plastic zak, houdt het enkele dagen goed vol.

Groenlof kan rauw gegeten worden of gekookt. In een slaatje: :als u de bittere smaak wil verminderen, voegt u een appel of honing toe. Een minuut gedompeld in kokend water kunnen de bladeren dienen, zoals de vijgenbladeren in de Griekse keuken, voor een farce met kleefrijst.

Groenlof wordt meestal gestoofd :verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Alleen of in combinatie met bloemkoolroosjes, prei, wortelen of rapen, is het lekker met rijst,of bulgur, om (kalkoen, kalfs-,of varkens-) schnitzels te begeleiden. Groenlof is uiterst geschikt voor het gratineren met een kaussausje (of zoals witloof in hesp gerold). Men kan er ook lekkere stoemp van maken.

Source URL: http://www.opale-opaal.be/2011/groenlof-inleiding/