12.11.2014 Wijzigingen in zicht op het de Jamblinne de Meuxplein?

Is het grote gebouw aan de Notelaarstraat dat tot enige tijd geleden gebruikt werd door twee diensten van de Federale politie, veroordeeld tot verdwijnen?
Blijkbaar wel, als we afgaan op de almaar groeiende geruchten in de wijk en op de documenten die onze ploeg heeft kunnen verzamelen.

Het is rond 1870 dat daar, op de hoek van de Kortenberglaan en de Notelaarstraat, een weeshuis voor meisjes werd opgericht dat meer dan 100 jaar heeft bestaan. Sommie bejaarde inwoners van de wijk herinneren zich nog dat oude massieve gebouw, een werk van de Brussels-Molenbeekse architect Jean-Frédéric Vanderrit (1823-1882), dat in het begin van de jaren 1980 afgebroken werd. Het werd vervangen door een verwezenlijking van de architecten Fernand De Smet (°1946) & Kevin Whalley. De laatste wil van Juliette Herman – Home Juliette Herman was de laatste naam van het weeshuis – werd nageleven : de tuin van het weeshuis werd bewaard en opengesteld voor het publiek. Het is nu het Juliette-Hermanpark met ingang aan de Newtonstraat en aan het Geuzenplein, wel bekend bij hondeneigenaars die er hun viervoeter vrij kunnen laten lopen.

Zodra bekend werd dat de Federale politie het gebouw ging verlaten, heeft de eigenaar, AG Real Estate (voorheen Fortis Real Estate) een besloten wedstrijd ingericht voor de heraanleg van de site met passieve middelgrote woningen, waaronder een toren van 15 verdiepingen. De voorziene ruimte voor woning bedraagt tussen 18.000 en 24.000 m².
Ook wereldbefaamde architecten, zoals Daniel Libeskind en Willem-Jan Neutelings, zouden een uitnodiging ontvangen hebben of deelgenomen hebben.
De Belgische ontwerpen die wij tot nu hebben kunnen terugvinden zijn de volgende :

Bureau Jaspers-Eyers
http://www.jaspers-eyers.be/jamblinne-de-meux

Samyn & Partners
http://samynandpartners.be/portfolio/594-jamblinne-de-meux-high-density-housing-for-ag-real-estate/

De Smet & Whalley
http://www.dsw.be/#/en/news

Pierre Lallemand
http://www.pierrelallemand.com/main.html#/NEWS/NEWS/Urbanisme (video, te bekijken vanaf 23’45’’)

Het blijkt dat vele persoonlijkheden op het gebied van urbanisme in het Brussels Hoofdstedelijke Gewest – waaronder de Bouwmeester van het Gewest – over dit project gehoord werden, wat zou kunnen betekenen dat naar de stem van wijkbewoners en buren minder zou geluisterd worden.

Iedereen die bijkomende informatie heeft wordt dringend verzocht te mailen naar pierre-dangles@opale-opaal.be. We beloven u op de hoogte te houden van verdere inlichtingen of ontwikkelingen.

Ik dank Pierre Blanche, medewerker Opale-Opaal, en Marie-Christine Blanche, bewoonster van het de Jamblinne de Meuxplein (homoniemen maar geen familie) voor sommige inlichtingen voor dit artikel.

Pierre Dangles

Print

This entry was posted in Actualiteit. Bookmark the permalink.

Fin de commentaires/ Einde van opmerkingen