Anthénor Hoffmann

Het portret van Anthénor Hoffmann is te bekijken in onze fotogalerij Architectenportretten

Wie was Anthénor Hoffmann? Zijn naam is onvindbaar in de encyclopedies, catalogi, tijdschriften en andere werken over architectuur. Zelfs de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed van het Brussels Gewest vermeldt hem niet. Anthénor Hoffmann maakt deel uit van de immense groep van miskende bouwers van de XXste eeuw. Die architecten, landmeters, metsers, timmerlieden ontmoetten elkaar niet in de kringen, complementeerden elkaar niet in rijk geïllustreerde tijdschriften. Ze werkten, vaak hard. Ze bleven anoniem of werden vergeten: ze hebben het niet ‘‘gemaakt’’. Uit gebrek aan relaties, aan commercieel inzicht, aan geluk, aan genie, en ook soms uit gebrek aan talent.

Maar het zijn wel die werkers met onbekende of nu vergeten namen, die meer het gezicht van Brussel hebben bepaald dan de grote namen of hoge omes van de architectuur.

Anthénor Hoffmann werd geboren in 1907, te Neder-Over-Heembeek. Hij studeert architectuur aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten van Brussel, waar hij in 1928 het diploma behaalt.

Het is een familielid dat hem het volgend jaar vraagt een opbrengsthuis te bouwen op de hoek van de Roodebeeklaan en de Diamantlaan.

Hoekgebouwen in Brussel zijn vaak opbrengsthuizen met een winkel of café op de gelijkvloerse verdieping.

Wij kennen geen enkel ander gebouw van Anthénor Hoffmann. Hij was lid van de Koninklijke Vereniging van Architecten van Brussel en commissaris aan de Unie van Belgische Steden en Gemeenten.

Anthénor Hoffmann is overleden in 1962 en werd ter aarde besteld op de begraafplaats van Sint-Joost-ten-Node, gemeente waar hij een groot deel van zijn leven woonde en werkte.

In 1934, 1936 en 1937 heeft de architect Henri Leemans, zowel in de Roodebeeklaan als in de Diamantlaan, huizen ernaast gebouwd in een identieke stijl zodat de hoek meer gewicht kreeg.

Pierre Dangles, 14 september 2012

Fin de commentaires/ Einde van opmerkingen