De SAGAL BiOp 1030

SAGAL is de traditionele naam voor een Solidaire Aankoopgroep voor artisanale landbouw, vaak in Vlaanderen en Nederland ook voedselketen of groentenketen genoemd: meerdere personen groeperen zich om regelmatig groenten te kopen bij een kleine boer die op een gezonde wijze teelt. Na weken voorbereiding is op 1 september 2011 onder de naam BiOp 1030 de SAGAL van het Comité de quartier Opale-Opaal Wijkcomité, in het kader van zijn project Duurzame wijk, gestart.

Bio-boerderij

De boerderij waarmee we samenwerken heet Den Diepen Boomgaard.

Onze redenen zijn de volgende:

–          zij hebben het bio-label. Vele boeren proberen op ecologische wijze te telen maar slagen niet steeds de strenge eisen voor het bio-label te vervullen. Hier hebben we een secuur gecontroleerde bio-waarborg.

–          zij bestaan sinds 1996 en hebben een uitstekende reputatie; wij kennen verscheidene mensen die abonnement hebben lopen bij hen en uiterst tevreden zijn. Zij leveren aan meer dan 20 plaatsen in Brussel, waaronder culturele centra, musea, universiteit, enz.

–          het betreft een vereniging zonder winstoogmerk, met maatschappelijke hulp als leidraad, die ijvert voor re-integratie van langdurige werklozen en gehandicapten.

–          zij leveren wekelijks, wat de versheid uiteraard ten goede komt. Vele boeren leveren slechts om de twee weken aan Sagals.

–          Zij leveren groenten en fruit.

–          Hun prijzen zijn ± gelijk aan andere Sagal-producenten.

–          Den Diepen Boomgaard is gelegen in Grimbergen, net ten noorden van Brussel, wat een korte afstand met weinig CO² uitstoot betekent.

–          Zij leveren groentenmanden voor twee personen en voor vier. Maar vooral, zij leveren manden groenten-en-fruit voor één persoon, wat zelden voorkomt. We weten dat er in onze wijk veel – vaak bejaarde- alleenstaanden wonen, die nog graag elke dag hun eigen potje koken (en vaak die groenten op verscheidene wijzen kunnen bereiden). Dit zou ons toelaten een droom van onze groep Versterking van de sociale banden te verwezenlijken: in samenwerking met scholen, zouden we voor die personen een thuislevering van hun wekelijks pakket organiseren.

–          Hun systeem is eenvoudig en soepel: in tegenstelling met vele andere Sagal-producenten houden zij zich bezig met de boekhouding. Het volstaat bij hen een abonnement te nemen, een permanente opdracht te geven, en als afhaalpunt het leveringsadres in onze wijk op te geven.

–          De abonnementen kunnen in het Nederlands, Engels of Frans genomen worden.

–          Ook zeldzaam: de abonnementen moeten niet voor een jaar genomen worden maar zijn opzegbaar op een week.

–           Daarbij is er soepelheid tijdens uw abonnement: u kan tijdelijk schorsen, bvb. als u op vakantie gaat, voor zover u een week op voorhand verwittigt.

–           Ook is er soepelheid met het genomen abonnement: als u bvb. een abonnement voor 2 personen hebt genomen maar op een dag een groot festijn beoogt, vraagt u een week op voorhand gewoon een mand voor 4 personen.

Afhaalpunt in de wijk

De wekelijkse levering voor BiOp 1030 vindt plaats op donderdag in de garage van een lid van het Wijkcomité, in de Roodebeeklaan 12. Op die leveringsdag moet u tussen 15h30 en 16h30 of tussen 18h en 19h de inhoud van uw mand komen halen. We proberen dat dit een aangenaam moment is om buren te ontmoeten en recepten uit te wisselen. Tijdens schoolvakanties is er slechts een permanentie van 18h tot 19h.

Deelnemers aan BiOp 1030 houden een beurtrol voor het openhouden van de leveringsuren.

Mogelijke formules

U kan een abonnement nemen

– op groenten en fruit  voor één persoon

– op groenten voor twee personen

– op groenten voor vier personen

– op fruit

U kan kiezen voor een wekelijkse levering of voor een levering om de twee weken.

De prijzen voor de verschillende abonnementen vindt u op de website van Den Diepen Boomgaard.

Abonnement en betaling

De betalingen gebeuren rechtstreeks met Den Diepen Boomgaard. Elke deelnemer, persoon of familie, moet een abonnement (voor 1 persoon, 2 personen of 4 personen) bij Den Diepen Boomgaard nemen en een permanente opdracht aan hen regelen. Het vast bedrag wordt een maand op voorhand betaald. De afrekening gebeurt minstens een maal per jaar, uiterst in januari, of bij het beëindigen van het abonnement. De afrekening houdt rekening met de maanden waarin er 5 leveringen zijn, met de onderbrekingen voor vakantie of wijzigingen in uw pakket. Zo kunnen nieuw samengestelde gezinnen bvb een abonnement nemen met de ene week een mand voor twee en de andere week een mand voor vier. Elke wijziging, annulering of onderbreking moet wel minstens een week op voorhand schriftelijk per brief, e-mail of fax aan de boer moeten worden meegedeeld.

U kan u op hun website inschrijven (klik hier voor de link). Als afhaalpunt geeft u BiOp 1030 op.

Concurrentie met biowinkel

Sommigen onder u aarzelen deel te nemen aan een initiatief dat concurreert met de bio-winkel in onze wijk. Nochtans ziet zijn uitbater, Fred, er geen graten in want het schijnt dat een Sagal de belangstelling voor bio-voedsel in een wijk verhoogt. Daarbij weten we dat sommige van de kandidaat-koppels voor onze Sagal, overwegen een pakket voor een persoon te nemen, en families van 4 een pakket voor 2, zodat ze, eerder dan soms te veel te hebben en te moeten weggooien, extra in de bio-winkel of Colruyt kopen.

Wijk

Deze Sagal is een initiatief van het Comité de quartier Opale-Opaal Wijkcomité, actief in de 10 straten, lanen en plein van de Opaalwijk. Maar elke persoon of familie buiten deze wijk is welkom bij onze Sagal aan te sluiten.

Recepten

In elke mand van Den Diepen Boomgaard zit een beschrijving van de inhoud en kookrecepten. Maar we proberen ook elke week zelf recepten mee te geven en zouden graag onze eigen ruil van recepten tussen de deelnemers tot stand zien komen. Recpeten van onze wijk worden ook op onze website (klik hier) geplaatst.

Meer inlichtingen

U kan de goed gevulde website van de boerderij bekijken: www.diepenboomgaard.be . Deze website is sinds kort slechts in het Nederlands. Wij hebben gevraagd dat de versies in het Frans en het Engels terugkomen. Voor inlichtingen over onze Sagal : bob@opale-opaal.be of 02 230 01 88.

Bezoeken aan de boerderij

U kan van maandag tot vrijdag van 10 h tot 18h een bezoek brengen aan de boerderij : Den Diepen Boomgaard, Rijkenhoekstraat 80 te Grimbergen. De bio-winkel van de boerderij is ook open op zaterdag van 9h tot 17h.

Interesse ?

U kan altijd eens langs komen op een donderdag tijdens de afhaaluren om met eigen ogen de versheid van groenten en fruit vast te stellen en vragen te stellen.

Wijkcomité Opaal-Opaal, Groep Duurzame voeding

 

Fin de commentaires/ Einde van opmerkingen