Felix Van Cuyck

Felix Van Cuyck is in het jaar 1882 geboren in Puurs.

Na zijn aankomst in Brussel bezoekt hij vaak de Vrije Academie van de groep L’effort.

In 1913 vraagt de architect René Doom hem voor de versiering van de gevels van zijn persoonlijke woonst op het nummer 143 van de Diamantlaan en van een huis in de Montrosestraat (nummers 62-64). De naam van de twee kunstenaars wordt vermeld op de gevel van deze twee verwezenlijkingen waarvoor Doom twee maal de gouden medaille behaalt op de gevelwedstrijd van de gemeente Schaarbeek van het jaar 1913-14. De oorlog verhindert Van Cuyck van deze indirecte publiciteit gebruik te maken.

Maar Doom vergeet hem niet: nadat hij architect van de stad Roeselare geworden is, doet hij in 1923 beroep op Van Cuyck, evenals op Jules Lagae, voor het beeldhouwwerk van het belfort dat hij aan het stadhuis heeft toegevoegd.

Van Cuyck houdt de band aan met zijn geboorteprovincie: hij stelt beeldhouwwerk tentoon op de Driejaarlijkse salons van schilderkunst en beeldhouwkunst van Antwerpen in 1920, 1926 en 1929. Voor Brussel kent men zijn deelname aan twee kunstsalons, in 1914 en in 1939.

Hij verdient vooral zijn brood als ornamentbeeldhouwer maar hij heeft ook medailles ontworpen.

Het museum van Elsene heeft werken van Van Cuyck aangekocht.

Van Cuyck had zijn atelier in de Wiertzstraat in Elsene in een wijk die gekend was voor haar kunstenaarsateliers. In 1936 verhuist hij naar het nummer 16b van de Félix Boviestraat in een huis met atelier dat Jérôme Vermeersch voor hem bouwde.

Van Cuyck heeft een portret van René Doom verwezenlijkt in bas-reliëf dat in 1961 op het graf van de architect op de begraafplaats van Sint-Joost-Ten-Node geplaatst werd.

Van Cuyck zelf overlijdt gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Pierre de Thaille, augustus 2012

Fin de commentaires/ Einde van opmerkingen