Hyacinthe Devondel

Je vindt met enige regelmaat de signatuur H. Devondel terug op huizen en appartementsgebouwen in het Brusselse, vooral in Schaarbeek en Evere.

Hyacinthe Devondel woonde dan ook zijn hele leven lang in Schaarbeek, waar hij geboren werd op 18 oktober 1909. Van het begin van zijn loopbaan, in de jaren 30, tot in de jaren 70 had hij zijn kantoor in de Guillaume Kennisstraat op het nummer 47. Ook in zijn bouwwerken bleef hij trouw aan efficiëntie, stevigheid en weinig tierelantijntjes: zijn realisaties springen niet in het oog, maar samen met zo vele andere architecten, wiens naam ongekend gebleven zijn of slechts voortleven op gevels, heeft hij ook het gezicht van het Brusselse uit de jaren ’50 en ’60 mee bepaald.

Devondel studeerde architectuur aan Sint-Lucas Schaarbeek. Voor vele architecten in Brussel was de oorlog een zwarte periode, nog verlengd door de jaren vlak erna, waar ook weinig gebouwd werd. Zoals zo velen hield Devondel zich recht met expertises van oorlogsschade. Daarnaast werkte hij halftijds als directeur van de Regie der Gebouwen van de gemeente Evere.

Stilaan werd zijn naam meer gekend en werd door aannemers vaak beroep gedaan op hem. Devondel bouwde voornamelijk eengezinswoningen en appartementsgebouwen. Voor de grote majestueuze buildings was hij te vroeg geboren: de appartementsgebouwen in de Adolphe Lacomblélaan 8-10, 12-16, 18-20 en 22-24 behoren tot de hoogste die hij ontwierp. Ze zijn van het jaar 1958.

Aan de overkant, bouwde hij ook, twee jaar tevoren,  het meer bescheiden nummer 15.

Van zijn hand in de Opaalwijk was er ook nog het gebouw Roodebeeklaan nr. 87, dat plaats heeft moeten ruimen voor een nieuwe constructie.

Verder in de Edelstenenwijk vinden we ook nog Saffierstraat 32 en 34 en het aansluitende hoekgebouw Eugène Plaskylaan 173.

Hyacinthe Devondel overleed, in zijn zevenenzestigste levensjaar, op 30 april 1976.

Pierre Dangles, juni 2011.

Fin de commentaires/ Einde van opmerkingen