Pieter Janssens

Het portret van Pieter Janssens is te bekijken in onze fotogalerij Architectenportretten

De trouwe lezers van de artikels in de rubriek Architecten die in de wijk hebben gebouwd weten dat het ook mijn bedoeling is aandacht te schenken aan de bouwmeesters die nooit de architectuurencyclopedieën en –gidsen zullen halen, aan hen die secuur en stevig bouwden maar geen stijl- of vormvernieuwers waren, kortom aan al die architecten die, soms op een gevelsignatuur na, anoniem mee het gezicht van de Brusselse straten hebben bepaald.

Petrus Paul Janssens – Pieter of Pierre naargelang de taal van zijn cliënten – was een van hen. Geboren in Diegem op 10 juli 1910, volbracht hij zijn middelbare studies aan het welgekende Institut de Sainte-Marie, in Schaarbeek. Daarna volgde hij architectuurstudies aan Sint-Lucas in Schaarbeek, waar hij afzwaaide in 1933. Het jaar tevoren had hij via de Centrale jury zijn diploma van landmeter behaald.

Van februari 1934 tot oktober 1946 werkte hij bij de gemeente Machelen als landmeter-bouwkundige, daarna werkte hij als zelfstandig landmeter-architect, eveneens vanuit Machelen.  Hij was voornamelijk actief in woning- en appartementsbouw, zowel in Brussel, grotendeels Schaarbeek en Laken, als in het noordelijk deel van Brabant.

Hij overleed in Leuven op 20 oktober 1984.

In de Opaalwijk bouwde hij niet minder dan zes appartementsgebouwen : in de Adolphe Lacomblélaan (nummers 21 en 23), in de Roodebeeklaan (nummers 46, 48 en 50) en in de Victor Hugostraat (nr. 225).

Pierre Dangles, augustus 2011

Fin de commentaires/ Einde van opmerkingen