Philippe Lambert

Vandaag wordt de hedendaagse architectuur niet steeds unaniem geprezen, integendeel. Nochtans, als ik in de Opaalwijk wandel, en meer bepaald in de Roodebeeklaan, hoor ik positieve commentaren over de recente constructie aan de nummers 125-129, daar waar vroeger een maatschappij van hygiënediensten gevestigd was. Vooral het kleurenspel en de harmonie van vormen en volumes worden op prijs gesteld. Het gebouw is een werk van de architect Philippe Lambert.

Philippe Lambert is op 11 juni 1966 geboren te Luxemburg (Groothertogdom Luxemburg).

Hij studeert architectuur aan La Cambre in Bruxelles van 1985 tot 1991.

Na een kort verblijf van zes maanden bij het architectuurbureau Wildschutz in de stad Luxemburg, besluit hij zich in Brussel te vestigen en gaat een associatie aan met zijn broer Pascal[1], binnenhuisarchitect, en met de architect Olivier Messiaen. Het bureau Lambert, Lambert & Messiaen verzorgt van 1992 tot 1994 talrijke renovatieprojecten in Brussel. Messiaen vertrekt in 1994 en sindsdien zetten de twee broers Lambert hun  gezamenlijk avontuur verder.

Van 1998 tot 2001 is het bureau Lambert ook sterk actief in Luxemburg. In samenwerking met het bureau BENG, uit Esch-sur-Alzette, bouwt het een kinesitherapiecentrum (gemeente Colpach), een crèche en een kleuterschool[2] (Berringen), alsook een cultureel centrum (Rambrouch).

In samenwerking met het bureau R2D2 en uiteraard zijn broer Pascal, bouwt Philippe Lambert in Laken de crèche Gabriel Petit (in de Keizerin Charlottelaan) die in juli 2001 ingehuldigd wordt. Het is een van de eerste publieke gebouwen in Brussels die gebouwd zijn volgens een globale ecobouwbenadering. Voor dit bouwwerk werden de architecten onderscheiden met de Cobaty-prijs[3].

Het bureau Lambert & Lambert heeft veel in Schaarbeek gewerkt: in 1999 wordt het gelast met de restauratie van het raamwerk van de schoolgroep Josafat–Biekorf[4] van architect Henri Jacobs. In 2001, aan het Lacroixpark in de Prinses Elisabethlaan, ontwerpt Lambert & Lambert La Tanière des Ours, een kleuteropvanghuis. Datzelfde jaar begint de omvorming van een gebouw in de Wijnheuvelenstraat tot 6 appartementen en 2 lofts (beëindigd in 2003) en de omvorming van industriegebouwen tot 11 appartementen en 11 lofts in de Waelhemstraat (beëindigd in 2004).

Het is dat jaar 2004 dat de bouw starrt van het gebouw aan de Roodebeeklaan, nummers 125 tot 129. De werf duurt vier jaar, mede ten gevolge van problemen met de ondergrond door de aanwezigheid van wegtunnels onder de laan.

Momenteel houdt het bureau Lambert & Lambert zich vooral bezig met verbouwingen, restauratie, renovatie of bouw van privéwoningen.

Pierre Dangles, 11 juni 2012



[1] Pascal Lambert, geboren in 1957, behaalde zijn diploma binnenhuisarchitectuur aan Saint-Luc in Sint-Gillis.

[2] In het Groothertogdom Luxemburg wordt een kleuterschool een école précoce genoemd.

[3] De Prijs Cobaty, uitgereikt door de gelijknamige vzw is bedoeld voor een auteur of auteurs van een opmerkelijk bouwwerk of voor een persoonlijkheid voor het geheel van zijn bedrijvigheid inzake het bouwen. Bij de vorige laureaten waren René Pechère, Léon Stynen, François Schuiten.

[4] De restauratie van de schoolgroep zelf was in handen van het bureau Lhoas & Lhoas, eveneens twee broers.

Fin de commentaires/ Einde van opmerkingen