Walter Winterbeeck

Het portret van Walter Winterbeeck is te bekijken in onze fotogalerij Architectenportretten.

Walter Guillaume Auguste Winterbeeck is geboren in Ukkel op 30 augustus 1942.

Tijdens zijn architectuurstudies op de Koninklijke Academie van Schone Kunsten van Brussel ontmoet hij er Mariette Lorie[1], met wie hij in 1967 huwt, na het behalen van zijn architectendiploma.

Gedurende twee jaar is Winterbeeck stagiair bij het befaamd architectuurkantoor van Henri Montois[2] (1920-2009).

Vrij snel verhuist het koppel Winterbeeck-Lorie naar het Henegouwse Nimy, bij Bergen.

Zijn eerste grote persoonlijke realisatie is de bouw van de kantoren en stapelplaatsen van de elektronicafirma Tandy in Naninne, deelgemeente van de stad Namen.

In de jaren 80 bouwt Winterbeeck onder andere de kantoren en ateliers van Valfil[3] voor Cockerill in Seraing; de kantoren en de productie-eenheid van de drukkerij Label-Pak in de industriezone Wavre Nord (Bierges) en een rusthuis in Tubeke.

In het begin van de jaren 1990 bouwt hij in Bergen de kantoren en de gebouwen voor het produceren van enzymen van de vennootschap Biochem.

Op vraag van de Schaarbeekse schepen van stedebouw Philippe Op de Beeck tekent hij in 1993, voor de Roodebeeklaan nummers 111-115, een gemeentelijke bibliotheek verhoogd met appartementen. De bibliotheek wordt in mei 1994 ingehuldigd; de appartementen zijn af in 1995[4].

Walter Winterbeeck gaat op pensioen in 2007. Naast de reeds vermelde industrie- en publieke gebouwen, heeft hij ook in zijn carrière meer dan 500 villa’s en woningen in heel Wallonië opgericht.

Pierre Dangles, 25 oktober 2012[1] Lorie is architecte van de promotie 1966. Zij zal regelmatig de medewerkster van haar echtgenoot zijn.
[2] Henri Montois is de auteur van de Solvay-laboratoria (Neder-over-Heembeek), het Hiltonhotel (Waterloolaan), de Blue Tower (Louizalaan), enz.
[3] De fabriek van Valfil is beroemd omdat zij vier jaar na de bouw ontmanteld werd en opnieuw gemonteerd in China.
[4] De bouwheer van het geheel is de Société Coopérative de locataires et de constructions d’habitations et de logements familiaux (Coöperatieve vennootschap van huurders en van de bouw van woningen en familiehuisvesting), met zetel op het Gemeentehuis, Colignonplein.

 

Fin de commentaires/ Einde van opmerkingen